De Vuelta is voor Sepp Kuss! Jumbo-Visma wint álle grote rondes

17 september 2023

Getty Images
vuelta-kuss-wint

Sepp Kuss is de verrassende winnaar van de Vuelta! Dat zorgde voor groot feest bij Jumbo-Visma, want door de zege van Kuss is Jumbo-Visma het 1e team dat alle grote rondes in 1 jaar heeft gewonnen. Met Kuss, Vingegaard en Roglic als nummers 1, 2 en 3 bestaat het hele podium uit renners van de ploeg. Kaden Groves won de laatste etappe in Madrid.


Zoals altijd was de laatste etappe lang een optocht. Toch maakten de renners er een mooie strijd om de etappezege van in Madrid. Een kopgroep met de groene trui van Groves en de bolletjestrui van Remco Evenepoel leek het te redden tot de finish, maar ze keken te veel naar elkaar en dus kwam het peloton nog dicht in de buurt. Groves begon op tijd te sprinten pakte toch zijn 3e etappezege deze Vuelta.

Kuss, Vingegaard en Roglic bemoeiden zich geen moment met alles wat er vooraan gebeurde en kwamen net als zaterdag met z'n 3en gezamenlijk over de streep.

Jumbo-Visma podium
Kuss begon de Vuelta als knecht voor Primoz Roglic en Jonas Vingegaard aan de Vuelta, maar kreeg in 1 van de eerste etappes zomaar een paar minuten cadeau. Hij pakte al snel de rode trui en moest het meest vrezen voor zijn 2 ploeggenoten, maar in de laatste week werd onderling afgesproken dat Kuss de ronde ging winnen. Vingegaard eindigt op 17 seconden als 2e en Roglic werd op 1 minuut en 8 seconden 3e.

Historische prestatie
Jumbo-Visma is daarmee de 1e ploeg ooit die alle grote rondes in 1 jaar heeft gewonnen. Het opmerkelijkste is dat ze dat ook nog eens met 3 verschillende renners deden. Roglic won de Giro, Vingegaard de Tour en Kuss dus de Vuelta.