Wéér een 1-2-3’tje voor Jumbo-Visma: Primoz Roglic wint loodzware 17e etappe

13 september 2023

Primoz Roglic heeft de loodzware 17e etappe van de Vuelta a España gewonnen. De Jumbo-Visma-rijder was de snelste op de steile bergwegen van Alto de l’Angliru, een berg met uitschieters van 23%. Sepp Kuss behoudt (net) de rode trui, want het werd opnieuw een 1-2-3'tje voor Jumbo-Visma.


In de eerste 60 kilometer ging het langzaam omhoog, maar in de laatste 60 kilometer was er geen ontkomen meer aan. Er moesten meerdere extreem steile bergen beklommen worden door het peloton.

Evenepoel vs Jumbo-Visma
Remco Evenepoel toonde agressiviteit en aanvalskracht en kreeg een minuut voorsprong. Team Jumbo-Visma en Bahrain-Victorious heersten in het peloton en volgden. Jonas Vingegaard, Primoz Roglic, Sepp Kuss (rode trui), Mikel Landa en Wout Poels fietsten steeds dichter tot Evenepoel, en dan moest het steilste stuk nog komen.

Kuss lost
In dikke mist op ruim 1500 meter hoogte viel Evenepoel terug en ontstond de strijd. Jumbo-Visma ging er opnieuw vandoor. Teamgenoten Roglic en Vingegaard gingen zó snel, dat zelfs rodetruidrager (en Jumbo-Visma-rijder) Kuss moest lossen. Verliest de Amerikaan hier de Vuelta?

Poels
Nóg niet. Vingegaard was net niet snel genoeg om de leiderstrui over te nemen van zijn teamgenoot. Hij kwam zo'n 10 seconden te kort, want Kuss kwam slechts 19 seconden na hem over de finish. Na het Jumbo-Visma-podium met Vingegaard, Roglic en Kuss finishten Landa en Poels.

Algemeen klassement na 17e etappe Vuelta


1. Sepp Kuss
2. Jonas Vingegaard +0:08
3. Primoz Roglic +1:08