Mathieu van der Poel raakt roze trui kwijt op Etna, dramatische dag Tom Dumoulin

10 mei 2022

De eerste aankomst bergop in de Giro d'Italia is gewonnen door Lennard Kämna van BORA-Hansgrohe. Hij won het sprintje op de Etna van Juan Pedro López. De Spanjaard Pedro López neemt de roze trui over van Mathieu van der Poel, die het peloton al vroeg liet lopen.


Tom Dumoulin lijkt zich te moeten gaan richten op ritzeges, een van de kopmannen van Jumbo-Visma moest eveneens vroeg lossen op de Etna. Op 8,5 kilometer van de streep moest hij de andere favorieten laten gaan en hij kwam uiteindelijk op 9 minuten binnen. Het sprintje der favorieten werd gewonnen door Richard Carapaz.

López in het roze
Kämna en López maakten net voor de top een afspraak: Kämna de ritzege en López de roze leiderstrui. De 24-jarige renner van Trek-Segafredo is de nieuwe klassementsleider, hij heeft een voorsprong van bijna 40 tellen op Kämna.

Simon Yates is de eerste topfavoriet die we tegenkomen in het klassement, hij staat op een 4e plek met 1 minuut en 42 seconden achterstand. Wilco Kelderman is op de 6e plek de beste Nederlander.