Mathieu van der Poel verliest sprint van Biniam Girmay in 10e etappe Giro d’Italia

17 mei 2022

Getty Images
Girmay-Van der Poel-Giro

Mathieu van der Poel heeft zijn favorietenstatus voor de heuvelachtige 10e etappe van de Giro d'Italia net niet waar kunnen maken. Hij kon alleen Biniam Girmay niet verslaan in een sprint van een aardig groepje. De Eritreeër Girmay is zo de eerste zwarte wielrenner die een etappe wint in een grote ronde.


In de heuvelachtige etappe van Pescara naar Jesi over 196 kilometer zat het venijn in de staart. Daardoor bleef een uitgedund peloton over met alle favorieten. Zowel de klassementsrenners als wat sterke sprinters (zoals Girmay) als favorieten voor heuveletappes (zoals Van der Poel). Uiteindelijk ging na vele vluchtpogingen een groepje sprinten om de eindzege. Girmay en Van der Poel waren duidelijk de beste sprinters na de bijna 200 kilometer.

Van der Poel had net niet genoeg kracht
Girmay ging aan en Van der Poel leek er even overheen te gaan. De Nederlandse renner van Alpecin-Fenix kon het razendsnelle tempo net niet volhouden en bleef naast Girmay. Hij had de kracht niet meer om er overheen te komen en moest de zege aan Girmay laten. Hij gaf enkele meters voor het einde op en stak sportief een duim op richting de Eritreeër. Girmay schreef eerder dit jaar al geschiedenis door Gent-Wevelgem te winnen.

MvdP was al een keer 1e en 2e in etappe
Van der Poel won eerder in de Ronde van Italië de openingsrit. Ook was hij al 2e, in de tijdrit van de 2e etappe. Wilco Kelderman was na Van der Poel de beste Nederlander dinsdag met de 4e plaats.

López blijft 1e
In het algemeen klassement veranderde nauwelijks wat. De Spanjaard Juan Pedro López blijft in het roze. Thymen Arensman is de beste Nederlander met de 12e plaats. Woensdag staat een zeer vlakke 11e rit op het programma. De etappe is met 203 kilometer van Santarcangelo di Romagna naar Reggio Emilia wel lang.