Profrenner overvallen door motorbende in Londens park: 'Trokken een machete'

Trevor Wagener • 10:29, 08-10-2021 / Laatste Update: 17:24, 13-12-2023

Wat een lekker trainingsritje had moeten worden, liep voor Alpecin-Fenix-renner Alexander Richardson uit in een nachtmerrie. De 31-jarige ploeggenoot van Mathieu van der Poel werd tijdens een rit in een Londens park overvallen door een gewapende motorbende.

Gelukkig hield Richardson er 'maar' een bebloede knie aan over. Ook liep hij een gekneusde heup en enkele schaafwonden op. Richardson was aan het trainen in het megagrote Richmond Park toen een gemaskerde motorbende hem plots besloot te achtervolgen. Rond 15.00 uur had hij door dat hij achterna gezeten werd door 4 man op 2 motoren.

Overval

"Ik wist meteen dat ze op mijn fiets uit waren en begon na te denken over wat ik kon doen", schreef hij op Instagram. "Ik keerde om en begon sprintend naar een café te rijden dat 500m verderop lag. Toen reden ze me met 60 kilometer per uur aan. Ik viel en ook 1 van de motoren verloor de controle."

Richardson probeerde zijn fiets nog vast te houden, maar toen kwam motor nummer 2. "Die sleepte me 100 meter verder. Daarna pakten zij een machetemes van 15 inch (ongeveer 40 centimeter). Toen wist ik dat het beter was om mijn fiets los te laten."

Incidenten als deze gebeuren vaker in Londen, weet Richardson. "Wees voorzichtig in de omgeving", waarschuwde hij. "Weet dat dit in sommige delen van de stad steeds meer gebeurt. De politie ziet dit als een gewapende overval. Hopelijk kunnen zij de criminelen vinden."

Bijzonder verhaal

Richardson bleef, ondanks zijn verloren fiets en gehavende lijf, positief. "Morgen is een nieuwe dag. Gelukkig was mijn vrouw er om mij op te halen." Richardson werd pas op zijn 25ste wielrenner. Eerder was hij aandelenhandelaar op de beurs. Nadat hij daar een fortuin vergaarde, volgens meerdere media ruim 1.5 miljoen euro, maakte hij een carrièreswitch waarna Alpecin-Fenix hem inlijfde.