Anna van der Breggen gaat wereldtitel tijdrijden niet verdedigen

Marcel Roes • 15:25, 14-09-2021 / Laatste Update: 01:51, 06-01-2024

Titelverdediger Anna van der Breggen past voor het WK tijdrijden aanstaande maandag aan de Belgische kust. Ze komt volgende week zaterdag wel in actie tijdens de wegwedstrijd op het wereldkampioenschap. Dat verwacht Danny Stam, haar ploegleider bij SD Worx. De wegwedstrijd is de beoogde laatste wedstrijd van Van der Breggen die volgend seizoen ploegleider wordt bij SD Worx.

Van der Breggen meldde zich vorige week al af voor het Europees kampioenschap omdat ze daarvoor in de Vuelta niet in goede doen was. Volgens Stam is het schrappen van de tijdrit op het WK een logisch besluit. "Anna had te veel op haar bord en dan loopt de emmer soms wat over.

We hebben de uitslagen van haar bloedwaarden gezien en haar vaatje met energie is wat leeg, dus moet ze het rustiger aandoen." Stam verwacht dat Van der Breggen, ook op de weg titelverdediger, volgende week zaterdag wel in actie komt in de wegwedstrijd.

Geen vervanger

Nederland heeft op het WK tijdrijden 4 startplekken. Het tijdritparkoers tussen Knokke-Heist en Brugge is ruim 30 kilometer. Naast Van der Breggen zijn Annemiek van Vleuten, Ellen van Dijk, kersvers Europees kampioen op de weg, en Riejanne Markus geselecteerd. Gunnewijk kan voor Van der Breggen geen vervanger oproepen, aangezien ze als verdedigend wereldkampioen een eigen, persoonsgebonden startplek heeft.