Annemiek van Vleuten is in Italië toch verliefd geworden op roze: 'Maglia Rosa!'
i

Getty Images

Annemiek van Vleuten is in Italië toch verliefd geworden op roze: 'Maglia Rosa!'

Eimert Pruis • 19:08, 10-07-2022 / Laatste Update: 09:51, 12-12-2023

Annemiek van Vleuten zag haar liefde voor Italië de afgelopen week in de Giro Donne opnieuw bevestigd. "Roze is niet mijn favoriete kleur", vertelde ze kort nadat ze definitief zeker was van de eindzege in de Ronde van Italië voor vrouwen. "Maar als ik hier de mensen langs de kant van de weg 'Maglia Rosa, Maglia Rosa' hoor roepen, dan vind ik het wel heel mooi", verwees ze naar de roze leiderstrui. "Het is een eer voor me deze trui mee naar huis te mogen nemen."

Thuis in Wageningen heeft ze er al 2 van haar eerdere eindzeges in de Ronde van Italië voor vrouwen liggen. Ze won de rittenkoers in 2018 en 2019, maar moest bij haar laatste optreden in 2020 opgeven met een gebroken linkerpols. "Het was goed om hier terug te zijn nadat ik in 2020 in het roze de Giro moest verlaten. Mooi dat het nu wel lukt", vertelde de 39-jarige renster van Movistar die inmiddels toch verliefd is geworden op het Giro-roze.

Nieuwe ploeg

Haar vorige Girozeges boekte Van Vleuten (39) nog in het shirt van het Australische Mitchelton-Scott, anderhalf jaar geleden stapte ze over naar het Spaanse Movistar. "Ook daarom is het anders dan de andere 2 keer. Het is de 1e keer dat ik voor Movistar een grote ronde win. Het was nieuw voor deze ploeg. Het was elke dag focussen, voor mij, voor de andere rensters, maar ook voor de stafleden bijvoorbeeld. Winnen is mooi, maar samen winnen is nog mooier. Een etappekoers doe je niet alleen. Ik ben supertrots op ons team. Het waren 10 geweldige dagen."

Op val na niet meer in problemen

Van Vleuten veroverde de leiderstrui op de vierde dag en kwam daarna niet echt meer in de problemen, op een val na in de rit van vrijdag die ze won. "Het is nooit simpel, maar het meeste werk doe je van tevoren al. In de koers is het vooral zaak te focussen, ook in de vlakke ritten. Dat is eigenlijk het zwaarst in een rittenkoers, voor het hele team."

Even offline

Ze gaat nu, zoals aangekondigd, 2 weken 'offline'. Van Vleuten gaat naar haar vaste uitvalsbasis Livigno, in de Noord-Italiaanse Alpen. "Ik ga de batterijen opladen, vooral mentaal. Even bijkomen, wat chillen met vrienden, maar ik stap zeker ook op de fiets."