Antwan Tolhoek voorlopig geschorst na positieve dopingtest
Antwan Tolhoek is betrapt op doping © Getty Images

Antwan Tolhoek voorlopig geschorst na positieve dopingtest

17:36, 07-02-2024

De Nederlandse wielrenner Antwan Tolhoek mag voorlopig niet koersen. Hij is door de Internationale Wielerunie (UCI) geschorst vanwege een positieve dopingtest. Bij Tolhoek werden verboden middelen aangetroffen bij een controle buiten het seizoen om op 27 november 2023.

Tolhoek stond destijds nog onder contract bij Lidl-Trek, maar zijn aflopende verbintenis werd niet verlengd. Daardoor haalde Sabgal/Anicolor, een Portugese ploeg op continentaal niveau, hem op. Voor die ploeg mag Tolhoek voorlopig niet koersen.

Het UCI meldt dat er bij Tolhoek anabole androgene steroïden zijn aangetroffen. De Nederlander kan nu aanvragen of ze de B-staal willen analyseren.

Nooit echt doorgebroken

Tolhoek brak door bij het voormalige Team Jumbo-Visma, in 2019 won hij een etappe in de Ronde van Zwitserland. Daar bleef het ook wel bij. Hij ging daarna naar Lidl-Trek, maar ook dat werd geen succes. Sinds begin dit jaar komt hij uit voor het Portugese Sabgal-Anicolor.

In december 2017 werd hij bij Jumbo al eens betrapt op het gebruik van slaapmedicatie, waarvoor hij voor twee maanden werd geschorst door de ploeg.