Baankoning Jeffrey Hoogland gaat in Mexico wereldrecord 1 kilometer aanvallen
i

ANP

Baankoning Jeffrey Hoogland gaat in Mexico wereldrecord 1 kilometer aanvallen

Eimert Pruis • 14:45, 27-09-2023 / Laatste Update: 20:20, 11-12-2023

Baanwielrenner Jeffrey Hoogland probeert op 31 oktober in Mexico het wereldrecord op de kilometer te verbreken. De 4-voudig wereldkampioen op de baan op de kilometertijdrit moet op de 1800 meter hoog gelegen wielerbaan van Aguascalientes rapper zijn dan 56,303 seconden. Die tijd zette de Fransman François Pervis in 2013 neer.

De 30-jarige Hoogland zegt een wereldrecord op 'zijn afstand' een prachtige toevoeging te vinden aan zijn palmares. "Als topsporter ben je altijd bezig om jezelf te verbeteren. Ik wil de grens op de kilometer verleggen en dit record graag op mijn naam zetten. Jezelf uitdagen, weg uit je comfortzone, op zoek naar iets waar nooit eerder iemand is geweest, geeft mij een enorme kick."

Baanlegende Hoy kijkt uit naar poging Hoogland

Meervoudig olympisch kampioen Sir Chris Hoy kijkt uit naar de wereldrecordpoging van Hoogland. "Ik verwacht absoluut dat hij het record zal verbreken. Jeffrey heeft laten zien dat hij met kop en schouders uitsteekt boven de huidige generatie rijders op de kilometer."

Daarna Olympische Spelen Parijs

Hoogland won in 2021 olympisch goud met de Nederlandse sprintploeg. Individueel veroverde hij in Tokio zilver op de sprint. Na zijn recordpoging richt Hoogland zich volledig op de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs.