Bart Lemmen
Bart Lemmen © Getty Images
i

Bart Lemmen © Getty Images

Bart Lemmen laat kwaliteiten zien: oud-militair met de besten mee omhoog in Tour Down Under

09:47, 20-01-2024 / Laatste Update: 12:22, 20-01-2024

Bart Lemmen heeft in de Australische WorldTour-koers Tour Down Under zijn kwaliteiten laten zien. De 28-jarige Nederlandse oud-militair, die eind vorig jaar een profcontract tekende bij Visma - Lease a Bike, ging in de vijfde etappe met de besten mee.

Hij kwam als vijfde boven op Willunga Hill, het steile bergje waar de aankomst lag. Lemmen finishte nog voor de Britse favoriet Simon Yates en één plaats achter de Franse tweevoudig wereldkampioen Julian Alaphillippe.

Drie seconden

De pas 21-jarige Brit Oscar Onley (Team dsm-firmenich) won de korte rit over 129 kilometer na een felle eindsprint met zes renners op het venijnige bergje. Zijn landgenoot Stephen Williams reed naar de tweede plaats en de Colombiaan Jhonatan Narvaéz arriveerde als derde. Lemmen gaf drie seconden toe op de ritwinnaar.

Lemmen op plek 6

Williams nam de leiderstrui over van de Mexicaan Isaac del Toro. Lemmen bezet in het algemeen klassement de zesde plaats, op dertien tellen van de leider.

De Tour Down Under eindigt zondag met een 128 kilometer lange rit met drie keer de klim naar Mount Lofty.

Oud-militair

Tot voor kort gaf Bart Lemmen nog leiding aan pelotons van de luchtmacht. Nu is hij prof bij Visma-Lease a Bike, de beste ploeg ter wereld. In de Tour Down Under rijdt hij zijn eerste wedstrijd voor het team.