Betrapt! Zo greep ex-wielrenner Léon van Bon Tadej Pogačars fietscomputer
i

ANP

Betrapt! Zo greep ex-wielrenner Léon van Bon Tadej Pogačars fietscomputer

Marcel Roes • 13:06, 04-04-2022 / Laatste Update: 04:45, 08-01-2024

Vroeger reden wielrenners rond met alcohol in de bidon, hadden ze geen idee waar ze waren of hoe lang ze nog moesten en merkten ze vanzelf wel wanneer er een streep op het wegdek was gekalkt. Tegenwoordig weten renners alles, hetzij via de 'oortjes' en anders wel via de fietscomputer.

Helaas voor Tadej Pogačar raakte hij zondag bij de Ronde van Vlaanderen (gewonnen door Mathieu van der Poel) zijn computertje kwijt. Dat gebeurde al vroeg in de koers, toen de Sloveense Tour-winnaar ten val kwam.

Van Bon

Ex-wielrenner Léon van Bon, die present was als fotograaf, zag het gebeuren. Eerst maakte hij een paar kiekjes, want dat was tenslotte wat hij daar kwam doen, daarna raapte hij het ding op en wilde hij het teruggeven aan Poggie.

Dat lukte niet: "Hij was met iets anders bezig", zegt hij tegen Cyclingtips. "Toen vertrok hij gewoon."

SRM

"Ja, ik verloor mijn SRM", zei Pogacar na de race. SRM verwijst naar het eerste bedrijf dat zulke apparaatjes maakte: Schoberer Rad Meßtechnik.

"Ik moest het toen doen met informatie via de radio en de sportief directeur van mijn team", legde hij uit. "Maar misschien was het zelfs wel beter om niet alle getalletjes te weten, misschien was ik daardoor minder nerveus."

Post

Hoe gaat het nu verder met de fietscomputer? "Alles kwam op televisie, dus ik kreeg meteen berichten van vrienden", zegt Van Bon.

"Ze zeiden: 'Oh, je hebt de computer van Pogacar!' Zijn team heeft me al een mail gestuurd met een UPS-label om het op te sturen. Een fotosessie met Pogačar als bedankje mag altijd."