Bijzondere samenwerking: wielerploeg Jumbo-Visma in zee met zwemcoach Verhaeren
i

ANP

Bijzondere samenwerking: wielerploeg Jumbo-Visma in zee met zwemcoach Verhaeren

Jeroen Rooseboom • 16:31, 25-10-2023

Jumbo-Visma heeft de staf versterkt met een opvallende naam. De wielerploeg gaat samenwerken met zwemcoach Jacco Verhaeren, die in het verleden een belangrijke rol speelde bij de successen van onder anderen Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Ranomi Kromowidjojo. Hij gaat de functie combineren met zijn baan als bondscoach van de Franse zwemmers.

De 54-jarige Verhaeren zal de performancestaf met raad en daad bijstaan en op de achtergrond een aantal processen gaan ondersteunen. "Kennisdelen is de aanleiding van deze samenwerking", vertelt hij op de website van de wielerploeg. "Ik wil de wielersport beter leren kennen en zal onder meer mijn input geven op het gebied van prestatieprocessen en trainingen."

Niet fulltime

De succescoach benadrukt dat het niet gaat om een fulltimefunctie. "Want ik zet me 100 procent in voor de Franse zwemploeg in aanloop naar de Olympische Spelen. Maar ik laat graag mijn licht schijnen over de huidige prestatieaanpak van Jumbo-Visma."

"Ik vind het geweldig om mee te kunnen kijken en denken binnen de meest succesvolle wielerploeg ter wereld. Dat doe ik 'met mijn zwembril op'. Wat Team Jumbo-Visma ermee doet, is vervolgens aan hen."

Verbetering

Algemeen directeur Richard Plugge verwacht veel van de kruisbestuiving tussen 2 sporten. "Na ons beste seizoen ooit is het voor ons belangrijk dat we blijven zoeken naar verbetering en nieuwe inzichten. We beginnen met een bescheiden samenwerking, die in de toekomst hopelijk uitmondt in meer."