Bondscoach neemt Fabio Jakobsen niet mee naar WK wielrennen: 'Hij snapt het wel'
i

EPA

Bondscoach neemt Fabio Jakobsen niet mee naar WK wielrennen: 'Hij snapt het wel'

Brian Vesseur • 12:52, 29-08-2022 / Laatste Update: 03:25, 12-12-2023

Geen WK wielrennen in Australië voor Fabio Jakobsen. Bondscoach Koos Moerenhout houdt hem buiten de ploeg. Waarom? Hij ziet geen rol voor de sprinter weggelegd op het zware parkoers rond Wollongong. De bondscoach tegen het AD: "We hebben er uitgebreid over gesproken en hij snapt het ook wel."

Moerenhout heeft nog niet eens 8 namen op het lijstje, maar weet dus al wel dat er geen ruimte is voor Jakobsen. De topsprinter werd deze zomer nog Europees kampioen. Moerenhout legt uit dat zijn keuze compleet met het parkoers te maken heeft: "Op dit parkoers gaat zich een ander scenario voltrekken dan een sprint."

De bondscoach heeft veel informatie gewonnen over hoe het verloop eruitziet. "Het is een zwaar parkoers. De lokale mensen daar zeggen: het is Amstel Gold Race meets Luik-Bastenaken-Luik. Vrij vroeg in de koers zit een lastige klim en en vervolgens komen er 12 rondes met elke keer een klim van 1,1 kilometer die nog vrij steil is. Het wordt een rollercoaster en selectief."

Van der Poel

Of Mathieu van der Poel meegaat, is ook nog niet bekend. Hij is de beoogde kopman van het team en riep zelf al dat-ie alleen meewilde als hij kans maakt op de titel.

Moerenhout: "Het mag duidelijk zijn dat ik Mathieu er graag bij heb als leider van de ploeg. Dan hebben we een heel goede troef in handen. Hij gaat er niet heen om alleen mee te doen. Mathieu heeft het in zich om heel snel in vorm te komen. Hopelijk gebeurt dat nu ook. Lastig dat er nog vraagtekens zijn rond de absolute kopman? Ik heb de ploeg liever vandaag rond dan over 2 weken."