Dylan Groenewegen juicht na massasprint Ronde van Slovenië, Fabio Jakobsen 2e in Ronde van België

Sjors Tanis • 20:02, 14-06-2023 / Laatste Update: 00:14, 12-12-2023

Dylan Groenewegen heeft de openingsetappe van de Ronde van Slovenië gewonnen. De Nederlander van Team Jayco AlUla kreeg op het laatste moment toch nog een kans om te sprinten voor de ritwinst en greep die met beide handen aan. De vluchters werden pas op 300 meter van de finish ingerekend door het peloton.

De Duitser Phil Bauhaus werd na bijna 190 kilometer 2e, voor de Italiaan Matteo Moschetti. Groenewegen mag door zijn 5e zege van het seizoen donderdag in de leiderstrui beginnen aan de 164 kilometer lange rit tussen Zalec en Ormoz. 2-voudig Tourwinnaar Tadej Pogacar won de etappekoers de afgelopen 2 keer, maar doet nu niet mee.

Reactie Groenewegen

Groenewegen sprak van een zware en warme dag. "Andere teams wilden ons ook niet helpen de vluchters terug te halen, ik weet niet waarom. Maar ik stond centraal in onze tactiek en werd op het perfecte moment goed afgezet. Ik wil mijn hele team bedanken voor het harde werk, we gaan het vanavond vieren." De 29-jarige Amsterdammer won in 2022 en 2018 ook al in de Sloveense plaats Rogaska Slatina.

Philipsen sneller dan Jakobsen

Fabio Jakobsen moest in de 1e etappe van de Ronde van België zijn meerdere erkennen in Jasper Philipsen. De 25-jarige Belgische wielrenner van Alpecin-Deceuninck bleef in de sprint de Nederlander net voor. Mathieu van der Poel, vermoedelijk de renner die het meeste initiatief toonde, staat mede op basis van bonificatieseconden achter ploeggenoot Philipsen op de 2e plaats in het klassement.

De rit ging over zo'n 170 kilometer, met start en finish in Scherpenheuvel. "Het was een dag die zich leende voor aanvallen", zei Philipsen. "We hebben dat in 1e instantie geprobeerd met Mathieu. Helaas kon hij zijn ontsnapping net niet tot het einde volhouden. Gelukkig hadden we als ploeg meerdere mogelijkheden en heb ik het kunnen afmaken. Dat geeft een goed gevoel. Ik woon in de buurt. Onderweg heb ik veel steun van de fans gevoeld." Philipsen won eerder dit seizoen de 3e en de 7e etappe van Tirreno-Adriatico, Classic Brugge-De Panne, Scheldeprijs en de Elfstedenronde in Brugge.

Check hier de finish in de Ronde van België: