Dylan van Baarle is topfavoriet Mathieu van der Poel te snel af en wint NK op de weg
i

ANP

Dylan van Baarle is topfavoriet Mathieu van der Poel te snel af en wint NK op de weg

Noah Hoogenboezem • 19:44, 25-06-2023 / Laatste Update: 08:55, 12-12-2023

Dylan van Baarle heeft op indrukwekkende wijze het Nederlands kampioenschap op de weg gewonnen. De renner van Jumbo-Visma reed op 10 kilometer van de finish weg uit de kopgroep en pakte zijn 1e nationale titel. Achter Van Baarle won zijn ploeggenoot Olav Kooij zilver door de sprint te winnen van Mathieu van der Poel.

Bij het ingaan van de laatste ronde waren er nog 7 kanshebbers op de titel. Frank van den Broek leek even op weg naar een verrassing toen hij 20 seconden voorsprong had op het groepje achter hem. Van Baarle reed echter zo naar hem toe en liet hem vervolgens staan alsof hij stilstond. Daarna reed hij solo naar de finish.

Van der Poel verslagen

Van der Poel probeerde tijdens de koers meerdere keren aan te vallen, maar werd elke keer teruggepakt. In de slotfase probeerde hij nog wel om Van Baarle terug te halen, maar kon het gat niet dichten. Mede doordat Kooij niet mee wilde werken om zijn ploeggenoot terug te pakken. Kooij won daarna de sprint om het zilver.

Rood-wit-blauw in de Tour

Voor Van Baarle is het zijn 1e nationale titel op de weg bij de senioren. In 2018 won hij wel al het NK tijdrijden. In de jeugd was hij Nederlands kampioen bij de junioren en de beloften. Van Baarle rijdt vanaf volgende week de Tour de France en gaat daar dus rijden in de rood-wit-blauwe kampioenstrui.