Fem van Empel is niet te stoppen en pakt 10 uit 10

Jeroen Rooseboom • 16:00, 16-12-2023 / Laatste Update: 19:51, 07-01-2024

Fem van Empel is voorlopig onverslaanbaar in het veld. In de cross in het Belgische Herentals vocht Lucinda Brand zich meerdere keren terug, maar na een sprint ging de overwinning toch weer naar de 21-jarige Brabantse van Jumbo-Visma. Wereldkampioene Van Empel greep haar 10e zege in evenveel koersen.

Er was in Herentals op voorhand maar 1 favoriet en haar naam was Van Empel. De 21-jarige Nederlandse won dit seizoen 9 veldritten in evenveel starts, en alles wees erop dat dit 10 uit 10 zou worden. Daarbij hielp ook het feit dat landgenoten Puck Pieterse, Shirin van Anrooij en de op dit moment sterke Ceylin del Carmen Alvarado alle 3 alleen de koers van zondag in Namen rijden. Van Empel ging wél voor de ‘dubbel’.

Van Empel te snel

Na de start in Herentals koos Van Empel al snel de aanval, maar 4 landgenoten waren niet van plan om haar te laten gaan. Lucinda Brand, Annemarie Worst, Manon Bakker en Denise Betsema hielden haar goed bij, maar het duurde niet lang voordat het ook voor de meesten van hen te hard ging.

Dat gold voor iedereen, behalve Brand. De winnares van de cross 2 jaar geleden wisselde van fiets en dichtte het gat met Van Empel weer. Bij het horen van de bel voor de laatste ronde zaten de rensters van Jumbo-Visma (Van Empel) en Baloise Trek Lions (Brand) in elkaars wiel.

Samen de sprint in

In de slotronde toonde Brand nog eens karakter. Van Empel leek het verschil te voet gemaakt te hebben bij de beklimming van de Skiberg, maar haar 34-jarige landgenote keerde wederom terug. Samen gingen ze de sprint aan en daarin had Van Empel nog het meeste over.

Zij won zo haar 10e cross van het jaar en verstevigde haar leidende positie in het klassement om de X2O Badkamers Trofee. Worst maakte de Nederlandse top 3 compleet.