Filippo Ganna fietst liefst 56,792 kilometer in een uur en vermorzelt werelduurrecord
i

Getty Images

Filippo Ganna fietst liefst 56,792 kilometer in een uur en vermorzelt werelduurrecord

Eimert Pruis • 00:13, 09-10-2022 / Laatste Update: 19:27, 08-01-2024

De Italiaanse wielrenner Filippo Ganna heeft het werelduurrecord op zijn naam gebracht. De renner van Ineos Grenadiers kwam op de wielerbaan in het Zwitserse Grenchen in een uur tijd tot 56,792 kilometer.

Ganna verbeterde het record van de Brit Daniel Bigham, die eerder dit jaar op dezelfde baan tot 55,548 kilometer was gekomen. "Ik heb hier zo hard voor gewerkt", zei Ganna kort na de finish, waar hij werd omhelsd door de Italiaanse stafleden. Hij is de 1e Italiaanse recordhouder sinds Francesco Moser in 1984 in Mexico-Stad.

Rustige start

Op de wielerbaan in Grenchen begon Ganna relatief rustig, maar hij voerde zijn tempo geleidelijk op. Na 20 minuten lag hij voor op het schema van Bigham en hij kwam uiteindelijk tot 1,244 kilometer meer.

Tijdrijden

Ganna is 2-voudig wereldkampioen tijdrijden. Hij raakte zijn titel vorige maand bij de WK in Australië kwijt aan de Noor Tobias Foss. Ganna stelde teleur met een 7e plek.

Revolutionaire fiets

De 26-jarige Ganna viel het record op een revolutionaire fiets aan. Fabrikant Pinarello heeft de tweewieler uit de 3D-printer laten komen en dat is een primeur. Volgens Pinarello heeft de 3D-printer het mogelijk gemaakt om "vormen en elementen aan te brengen die met de gewone carbon-technieken niet denkbaar waren". Ineos noemde de Bolide F HR 3D de snelste fiets ooit ontwikkeld.