Filippo Ganna pakt roze trui bij proloog Giro, Jumbo-Visma met drie man in top-10
i

Pro Shots

Filippo Ganna pakt roze trui bij proloog Giro, Jumbo-Visma met drie man in top-10

Bart van der Wijst • 19:43, 08-05-2021 / Laatste Update: 20:58, 13-12-2023

Filippo Ganna heeft de openingsrit van de Giro d'Italia gewonnen. De Italiaanse krachtpatser was in de proloog van 8,6 met afstand de beste. Ganna versloeg zijn landgenoot Edoardo Affini (Jumbo-Visma), die 10 tellen langzamer was. Jos van Emden was de beste Nederlander op P6.

Ganna vloog werkelijk over het parcours in Turijn, hij noteerde een gemiddelde van 58,7 km/u! Dus mag hij, net als de vorige editie, in etappe 2 met de roze trui om zijn schouders beginnen.

Jumbo-Visma maakt indruk

Affini, de Italiaanse renner van Jumbo-Visma, zat lange tijd op de hotseat. Alleen Ganna dook uiteindelijk onder zijn tijd, andere tijdritspecialisten kwamen er niet aan. Voor de Nederlandse ploeg werd het sowieso een goede dag. Naast Affini en Van Emden eindigde er namelijk nog iemand in de top-10: Tobias Foss. De Noorse renner werd 3e.

Heel de wielerwereld keek ook uit naar de rentree van het Belgische talent Remco Evenepoel. De renner van Deceuninck-QuickStep debuteerde in een grote ronde. Evenepoel viel in augustus 2020 en brak daarbij zijn bekken, zaterdag verscheen hij voor het eerst weer aan de start.