Gehavende Roglic ziet eindzege Parijs-Nice in laatste etappe uit z'n handen glippen

admin • 17:52, 14-03-2021 / Laatste Update: 18:20, 04-01-2024

Primoz Roglic heeft NIET Parijs-Nice gewonnen. De renner van Jumbo-Visma begon in de leiderstrui aan de laatste etappe, maar moest uiteindelijk toekijken hoe Maximilian Schachmann (BORA) zich tot koerswinnaar kroonde. De slotetappe was een prooi voor Magnus Cort Nielsen.

Roglic, die een dag eerder nog een rit voor de neus van iemand wegkaapte, fietste het grootste gedeelte van de etappe met een gehavend uiterlijk. De Sloveen was gevallen en een flik deel van z'n boven- en dijbeen lag open. Toch had niemand verwacht dat zijn voorsprong van 52 seconden in gevaar zou komen.

Pech

In eerste instantie kon Roglic ook wel terugkeren, maar in de slotfase moest hij er met een kapotte broek aan beide kanten toch af na een 2e moment van pech. Hij moest het daarna helemaal in zijn eentje opknappen en zag zijn virtuele voorsprong in het klassement in rook opgaan.

Bijna val

Roglic gaf zich niet zomaar gewonnen en bleef op enkele minuten van het peloton rijden - bijna resulterend in een val in de afdaling, maar vooraan roken ze bloed. Plots reden Schachmann en Aleksandr Vlasov in kansrijke positie om de Franse rittenkoers te winnen. Vlasov moest aanvallen om de achterstand van 19 seconden op de Duitser goed te maken, maar slaagde daar niet in.

Eindstand van zaken

Het draaide op een sprint uit en daarin was Magnus Cort Nielsen de rapste. Hij bleef Christophe Laporte met een half wiel voor. Schachmann schreef het eindklassement op zijn naam.