Gijs Leemreize komt nét te kort in Giro: Colombiaan Buitrago kaapt mooie ritzege weg voor zijn neus

Bart van der Wijst • 19:16, 25-05-2022 / Laatste Update: 03:40, 08-01-2024

Gijs Leemreize was dicht bij de mooiste overwinning uit zijn nog prille loopbaan, maar enkele kilometers voor de finish werd de 22-jarige Nederlandse wielrenner achterhaald door de Colombiaan Santiago Buitrago (Bahrain-Victorious). Pech voor Leemreize, die zo opnieuw naast een ritzege greep. Er was wel Nederlands succes, want Koen Bouwman deed goede zaken in de strijd om het bergklassement.

Na een regenachtige start in Ponte di legno barstte de strijd om de bergtrui al snel los. Bouwmans grootste concurrent Giulio Ciccone piepte er al snel tussenuit en kreeg uiteraard Bouwman mee in zijn wiel.

Blauwe trui

Bouwman vergrootte zijn voorsprong op de Giovo. De Nederlander kwam op de beklimming van 3e categorie eerder boven dan Ciccone en maakte het verschil 73 punten in zijn voordeel. Bouwman was vervolgens ook op de Passo del Vetriolo de 1e en vergrootte het gat daardoor naar 113 punten, Ciccone was namelijk nergens te bekennen.

Aanval Leemreize en MvdP

In de afdaling van de Passo del Vetriolo piepten Leemreize en Mathieu van der Poel er tussenuit. Bijna ging het mis voor het Nederlandse tweetal, gelukkig werkten de remmen van beide heren goed.

🚴🇮🇹 | Wat een bocht... Wel sturen, heren! En remmen. In willekeurige volgorde. 😳😳 #Giro

📺 Koers kijk je op discovery+ pic.twitter.com/7Wz51a60zE

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) May 25, 2022

Met een voorsprong van dik een minuut begonnen Leemreize en Van der Poel vervolgens aan de laatste beklimming van de dag, de pittige Monterovere. Daarin leek Van der Poel de sterkste, maar daar bleek na een tijdje de pijp leeg. Daardoor bleef Leemreize alleen over.

Piepen en kraken

De Colombiaan Buitrago was intussen flink op de pedalen aan het stampen en snelde Van der Poel voorbij op weg naar Leemreize. De benen van de 22-jarige Nederlander liepen steeds voller en vlak voor de top van de Monterovere spurtte Buitrago er voorbij. Hij kaapte de ritzege zo net voor de neus van Leemreize weg, die uiteindelijk op dik een halve minuut binnen kwam.

In het klassement veranderde er vrij weinig, de favorieten kwamen allemaal in elkaars wiel binnen. Daardoor blijft Richard Carapaz de rozetruidrager.