Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland sprinten tegen elkaar in halve finales op EK baanwielrennen
i

Getty Images

Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland sprinten tegen elkaar in halve finales op EK baanwielrennen

Bart van der Wijst • 20:30, 12-01-2024 / Laatste Update: 13:15, 15-01-2024

Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland hebben zich vrijdagavond geplaatst voor de halve finales op het onderdeel sprint van de EK baanwielrennen in Apeldoorn. Daarin fietsen de thuisfavorieten tegen elkaar. Die halve finales zijn zaterdag en ook de finale is dan.

Lavreysen en Hoogland fietsen tegen elkaar omdat ze respectievelijk de eerste en vierde tijd reden in de kwalificatie. Het wordt het zoveelste gevecht tussen de baanwielergeweldenaren.

Simpele zeges

In de kwartfinales ging het makkelijk voor de Nederlanders. Regerend wereldkampioen Lavreysen versloeg de Brit Hamish Turnbull met 2-0, terwijl Jeffrey Hoogland weinig last had van de Fransman Rayan Helal: ook 2-0.

Reactie Lavreysen

Lavreysen sprak na afloop bij de NOS van een 'goede dag'. "Best wel verschil met de rest, dus ik mag niet klagen", glimlachte hij. "De voorbereiding was goed, ik keek er ook wel naar uit en had er hoge verwachtingen van. Maar dit verbaasde mij eigenlijk nog wel", aldus Lavreysen, die 9,366 klokte in de kwalificatie.

In de volgende ronde neemt hij het op tegen zijn maatje Hoogland. "Moeilijk, goed. Ik heb nog geen idee", vertelde hij over die confrontatie. "Ik voel me goed, ik ga er lekker in. Maar hij rijdt niet voor niks top-4. Ik heb er wel zin in."

Goud op zak

Lavreysen en Hoogland zijn al Europees kampioen bij de teamsprint. Woensdagavond wonnen zij in de finale van Frankrijk samen met teamgenoot Roy van den Berg. Dat was alweer het vierde Europese goud op rij voor het succesvolle trio.

- Dit zijn het programma en de uitslagen van de EK baanwielrennen