Harrie Lavreysen is en blijft de koning van de sprint: goud op EK
i

ANP

Harrie Lavreysen is en blijft de koning van de sprint: goud op EK

Marcel Roes • 21:46, 13-01-2024 / Laatste Update: 13:53, 15-01-2024

Harrie Lavreysen heeft aan zijn uitpuilende prijzenlijst nog een Europese sprinttitel toegevoegd. In de finale in Omnisport Apeldoorn was hij Mateusz Rudyk 2 keer te snel af. Voor de 26-jarige Brabander is het de 11e EK-titel in zijn loopbaan.

Lavreysen ging in de 1e heat van de eindstrijd als 1e aan. ASchterom kijkend hield hij de Pool nauwlettend in de smiezen. VLak voor de bel klonk voor de slotronde, zette Rudyk aan, in een poging om zijn roemruchte opponent te naderen. Maar het zal hem pijn hebben gedaan dat hij eigenlijk geen centimeter nabij kwam. Het werd easy 1-0 voor Lavreysen.

In de 2e heat gaf Lavreysen een voorsprong aan Rudyk. Zo van: kom maar jongen, laat zien wat je kan! En de Pool knalde op de pedalen voor wat hij waard was. Toch kende het kat-en-muisspel een voorspelbaar verloop: vlak voor het ingaan van de slotronde zette Lavreysen zijn motor aan en verdween de voorsprong als sneeuw voor een fohn. Deze man is niet te kloppen!

Halve finale tegen Jeffrey Hoogland

In de halve finale kwam Lavreysen zijn eeuwige rivaal tegen: landgenoot Jeffrey Hoogland. Die laatste heeft sinds 2019 niet meer de koning van de sprint verslagen. Ditmaal kwam Hoogland niet echt in de buurt van het klaren van dat onmogelijke klusje. Lavreysen won beide heats.

In de 1e heat viel Hoogland 1 ronde voor het einde aan. Lavreysen was niet onder de indruk, counterde, ging er met een snelheid van dik 73 kilometer per uur langs en won.

In de 2e heat pakte Hoogland het anders aan, in de wetenschap dat het op pure snelheid een ongelijke strijd zou zijn. Hij kwam met een soort surplace (stilstand) op de proppen. Weer haalde het weinig uit. Lavreysen dook vanaf de nok van de baan naar onder als een havik en was gevlogen.

Plek 3

Hoogland verloor ook de troostfinale om de bronzen plak.