Het kriebelt bij Alejandro Valverde: oud-wielrenner terug bij Movistar als gravelrijder
i

BELGA

Het kriebelt bij Alejandro Valverde: oud-wielrenner terug bij Movistar als gravelrijder

Jeroen Rooseboom • 13:37, 04-04-2023 / Laatste Update: 21:53, 11-12-2023

Alejandro Valverde stopte eind vorig seizoen na 21 jaar als profwielrenner, maar de 42-jarige Spanjaard keert nu bij Movistar terug als gravelrijder. De wereldkampioen op de weg van 2018 gaat het nieuwe gravelteam van de Spaanse ploeg aanvoeren.

Valverde nam eind vorig jaar afscheid van het wielerpeloton na een lange en rijke carrière, waarin hij onder meer 4 keer Luik-Bastenaken-Luik won en in 2009 de Vuelta. De Spanjaard boekte ritzeges in alle grote rondes. Hij sloot zijn carrière in oktober af in de Ronde van Lombardije, waarin hij als 6e finishte.

Snelle terugkeer

Een half jaar later keert Valverde al weer terug op de fiets, zij het in een andere tak van de wielersport. Hij gaat gravelrijden, koersen over onverharde wegen. Die discipline wordt steeds populairder. Afgelopen jaar werden in Italië de eerste WK gravelrijden gehouden. De Belg Gianni Vermeersch pakte bij de mannen de regenboogtrui, Mathieu van der Poel finishte als derde.

Valverde doet op 23 april mee aan La Indomable, een gravelkoers in de Sierra Nevada. Een week later rijdt hij ook een koers in Girona. De gravelploeg van Movistar bestaat voorlopig uit 4 renners: 2 mannen en 2 vrouwen. Movistar, waarvoor wereldkampioene Annemiek van Vleuten rijdt, heeft al 3 andere teams: zowel een mannen- als vrouwenploeg op de weg en een eSports-team.