Internationale media over 'Maestro' van der Poel: 'Nu de WK-titel op de mountainbike nog'
i

Cor Vos

Internationale media over 'Maestro' van der Poel: 'Nu de WK-titel op de mountainbike nog'

Trevor Wagener • 13:07, 07-08-2023 / Laatste Update: 14:55, 08-01-2024

Mathieu van der Poel stond wereldwijd in de spotlights door zich op te gekke wijze te kronen tot wereldkampioen in het wegwielrennen bij de mannen. Een prestatie die niet alleen in Nederland breed wordt uitgemeten, maar ook in de internationale media. "On-om-sto-te-lijk was HIJ het die de allerbeste was."

Lees ook: Mathieu van der Poel hield WC-pauze tijdens WK-wegrit! 'Kon het niet ophouden'

Het Duitse Kicker was vooral onder de indruk van de veerkracht van Van der Poel. "Mathieu van der Poel won ondanks verschillende tegenslagen de wegwedstrijd en vierde het grootste succes uit zijn loopbaan. Met een gescheurde trui en bebloede ellebogen vierde Van der Poel zijn persoonlijke triomf en zijn 1e wereldtitel op de weg. Met tranen in zijn ogen bezegelde hij zijn persoonlijke happy end, een jaar na de nachtmerrie op een Australisch politiebureau."

"Zijn kansen om te winnen leken in gevaar te komen na zijn val", merkte The Telegraph op. "Maar Van der Poel klom snel weer op de fiets en behield zijn stalen focus. In plaats van zich van de wijs te laten brengen, vond hij een extra versnelling om een onoverbrugbaar gat te slaan. In een met regen doordrenkt stadscentrum completeerde hij zijn regenboogreis en werd hij de 1e Nederlandse wereldkampioen bij de mannen sinds Joop Zoetemelk in 1985."

Poel-idor

Het Spaanse Mundo Deportivo sprak van 'een epische wedstrijd'. "De kleinzoon van Raymond Poulidor was een van de meest strijdlustige renners en kreeg de terechte beloning voor zijn moed en onbeschaamdheid om diverse keren aan te vallen. Het is een spectaculaire titel, uitgevochten door de beste renners ter wereld, met uitzondering van Primoz Roglic en Jonas Vingegaard."

In Frankrijk sprak men van een kopgroep bestaande uit 'het koninklijke kwartet', zo schreef L'Équipe over Wout van Aert, Tadej Pogacar, Mads Pedersen en Van der Poel. "De winnaar van de Ronde van Vlaanderen 2019 zette op 22 kilometer van de streep een krachtige aanval in die zijn rivalen niet konden volgen. Van der Poel voegt een zeer prestigieuze prijs toe aan zijn toch al indrukwekkende staat van dienst, hij die ook 5-voudig wereldkampioen veldrijden is."

Drietand

Het Italiaanse La Gazzetta dello Sport noemde Van der Poel 'een geschiedenis schrijvend fenomeen'. "Na de regenboogtrui in het veldrijden nu ook triomf op de weg. Nu ontbreekt alleen nog de wereldtitel op de mountainbike. Zijn val maakte deze prestatie nog bijzonderder. Een WK dat smaakt naar revanche voor de vorige editie. Overwinning nummer 45 als prof in een buitengewoon 2023 is een feit."

"Hij was de beste", opende het Vlaamse medium Het Nieuwsblad. "Onomstotelijk. Nog voor Glasgow zat Van der Poel heel even in het nauw. Bij een klein scheurtje in het peloton moesten zijn Nederlandse ploeggenoten alle zeilen bijzetten om hem snel weer naar voor te loodsen. Maar eenmaal op het lokale circuit voelde Van der Poel onmiddellijk dat dit weleens zijn dag kon worden. De kalmte en vastberadenheid die Van der Poel al de hele wedstrijd typeerden, kwamen telkens weer bovendrijven."