Jonas Vingegaard wint 75e editie Dauphiné, dagsucces na mooie solo voor Giulio Ciccone
i

Getty Images

Jonas Vingegaard wint 75e editie Dauphiné, dagsucces na mooie solo voor Giulio Ciccone

Bart van der Wijst • 16:44, 11-06-2023 / Laatste Update: 22:51, 08-01-2024

Jonas Vingegaard heeft het geel veilig naar huis gebracht in het Critérium du Dauphiné. De kopman van Jumbo-Visma eindigde de laatste rit als 2e achter ritwinnaar Giulio Ciccone van Trek-Segafredo. Daarmee bewees Vingegaard dat het met vorm voor de Tour de France wel goed zit; hij won de 75e editie van de koers met overmacht.

Het was op en af in de 8e etappe van de Dauphiné richting de stijle La Bastille (1,8 km à 14,2%). Ciccone behoorde tot groep vroege vluchters met onder anderen Julian Alaphilippe en Tiesj Benoot.

Perfecte demarrage

Op de Col de Porte, de voorlaatste klim, fietste Ciccone zijn enige overgebleven kompaan Alaphilippe er vanaf. Op dat moment demarreerde ook Adam Yates, de nummer 2 van de Dauphiné, in de groep der favorieten. Vingegaard had dat in de gaten en fietste eenvoudig mee met zijn concurrent.

Op de slotklim perste Vingegaard er nog een versnelling uit. In de buurt van Ciccone kwam hij niet meer, maar hij loste wel de rest. Uiteindelijk kwam hij op 23 seconden van de winnaar over de streep. Nu mag hij het podium op, zijn gele trui in ontvangst nemen en zijn benen met rust laten voor de komende tijd. Op zaterdag 1 juli start de Tour de France.