Jonas Vingegaard wint alles bij woeste Spaanse rittenkoers O Gran Camiño
i

Getty Images

Jonas Vingegaard wint alles bij woeste Spaanse rittenkoers O Gran Camiño

Eimert Pruis • 17:00, 26-02-2023 / Laatste Update: 00:19, 09-01-2024

Jonas Vingegaard heeft zijn 1e optreden van dit seizoen besloten met de eindzege in de Spaanse rittenkoers O Gran Camiño. De Deense Tourwinnaar van Jumbo-Visma was de overtuigende winnaar van een koers die werd gehinderd door sneeuwbuien. Nadat de 1e etappe was gestaakt, won Vingegaard de resterende 3 ritten. Op de slotdag deed hij dat in een individuele tijdrit.

Vingegaard was over ruim 18 kilometer in Santiago de snelste voor zijn Australische ploeggenoot Rohan Dennis. De Amerikaan Will Barta was derde, de Nederlander Bart Lemmen verraste met de 4e plaats. Hij rijdt voor de Amerikaanse wielerploeg Human Powered Health.

Klasse apart

De 26-jarige Vingegaard toonde zich een klasse apart met zijn winst in 2 bergritten en de overmacht op de slotdag in de tijdrit, waarin hij specialist Dennis 35 seconden achter zich liet. In het eindklassement was de marge met de nummer 2, de Spanjaard Jesús Herrada, 2 minuten en 31 seconden. De Portugees Ruben Guerreiro hield Attila Valter, de Hongaar van Jumbo-Visma, van het podium af.

'Mooie score'

"Het was een mooie koers met een mooie score", zei Vingegaard, "alleen het weer zat wat tegen". De Tourwinnaar zal over een week met veel vertrouwen beginnen aan Parijs-Nice, de Franse rittenkoers waarin hij onder meer 2-voudig Tourwinnaar Tadej Pogacar treft. De Sloveen van UAE Team Emirates heeft de eindzege in de Ronde van Andalusië op zak.