Jumbo-Visma fietst niet meer in gele trui: check hier het nieuwe Tour-tenue

Pim Huberts • 13:46, 14-04-2022 / Laatste Update: 23:22, 11-12-2023

De Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma mag opnieuw niet in de herkenbare gele shirtjes fietsen in de Tour de France. Wat doe je als je geel-zwarte tenue's teveel op de leiderstrui van de Tour lijken?

Juist, je maakt een limited edition wielershirt die een ode brengt aan Hollandse schilders.

Een ode aan Rembrandt, Van Gogh en Vermeer

Of je het shirtje nou mooi vindt of niet, de makers hebben zeker een oog voor detail gehad. "Door gebruik te maken van artificial intelligence hebben de designers inspiratie ontleend aan individuele werken en de stijl van de ‘Hollandse Meesters’. Een algoritme heeft 50 schilderijen van Vermeer, Rembrandt en Van Gogh geanalyseerd en kleine digitale stukjes uit de schilderijen gehaald om tot een nieuw meesterwerk te komen," aldus de wielerploeg, die vorig jaar 2e werd in de Tour de France met Jonas Vingegaard, achter Tadej Pogacar.

Er zit dus een goed idee achter het shirt. Of de bruin-gele shirtjes ook bij de wielerliefhebbers in de smaak gaan vallen, is nog maar de vraag.

Normale tenue verboden

Het wielerteam van Jumbo-Visma mocht niet rijden in de gele teamshirts omdat deze teveel lijken op de gele trui, gedragen door de nummer 1 van het klassement (en de uiteindelijke winnaar van de Tour).

De Hollandse trui zal niet alleen gedragen worden door het mannenteam, ook Marianne Vos zal in het shirtje fietsen in de Tour de France Femmes. De Tour de France gaat op 1 juli van start in de Deense hoofdstad Kopenhagen.