Jumbo-Visma oppermachtig in China: Milan Vader verzegeld eindzege, Olav Kooij wint sprint op zijn verjaardag

Matthijs Nijhuis • 11:45, 17-10-2023 / Laatste Update: 15:00, 07-01-2024

Wielerteam Jumbo-Visma is ook in het Verre Oosten niet te kloppen. Milan Vader schreef dinsdag de Ronde van Guangxi op zijn naam, terwijl ploeggenoot Olav Kooij de etappe binnensleepte. Dubbelfeest dus! Of eigenlijk 3x feest, want Olav Kooij mocht naast het winnen van de sprint ook 22 kaarsjes uitblazen!

Lees ook: Na Nathan Van Hooydonck moet volgende wielrenner stoppen door hartproblemen: ‘Juiste keus’

In de 6e rit bleef het peloton compact tot aan de laatste kilometers. Kooij ging in de eindsprint pas laat aan, maar wist vlak voor de meet nog net de Colombiaan Juan Sebastián Molano en de Brit Ethan Hayter te passeren. Arvid de Kleijn, die zich in de Chinese ronde ook vaak voorin liet zien, sprintte naar de 4e plaats.

Eerste eindzege voor Vader

Vader boekte in Guangxi zijn eerste wielerzege als prof. Het was een emotioneel moment voor de 27-jarige Middelburger, die van origine mountainbiker is. Vader kwam in april vorig jaar hard ten val in de Ronde van Baskenland, waarbij onder meer zijn halsslagaders beschadigd raakten. Vader werd 12 dagen in een kunstmatige coma gehouden en moest vervolgens maanden herstellen. Mooi om te zien dat hij nu weer terug is!