Jumbo-Visma strikt Amerikaan die bíjna won op Puy-de-Dôme in Tour de France
i

Getty Images

Jumbo-Visma strikt Amerikaan die bíjna won op Puy-de-Dôme in Tour de France

Bart van der Wijst • 18:04, 15-08-2023 / Laatste Update: 19:21, 08-01-2024

Jumbo-Visma heeft zich versterkt met de Amerikaan Matteo Jorgenson. Die naam stond bíjna in de geschiedenisboeken van de Tour de France, alleen de top van de loeistijle Puy-de-Dôme lag 300 meter te ver. De 24-jarige Jorgenson komt over van Movistar.

Terug naar afgelopen juli. Op 45 kilometer van de streep ging Jorgenson er alleen vandoor op weg naar de Pûy-de-Dôme, waar voor de eerste (en waarschijnlijk laatste) keer werd gefinisht. Jorgenson hield lang stand, maar werd 300 meter voor de finish ingerekend door Michael Woods. Ook Pierre Latour en Matej Mohoric sjeesden de arme Jorgenson nog voorbij.

Alleskunner

Toch heeft Jumbo-Visma met Jorgenson wel een multifunctionele renner gestrikt. "We zijn heel blij dat hij voor ons gekozen heeft", aldus sportief directeur Merijn Zeeman op de eigen website. "De afgelopen seizoenen heeft hij zich heel goed ontwikkeld en op verschillende terreinen aangetoond dat hij tot de beste renners in het WorldTour-peloton behoort."

Jorgenson zelf kijkt ook uit naar zijn nieuwe avontuur: "Deel uitmaken van een team dat op alle terreinen voor de overwinning rijdt, dat is waar ik het meeste naar uitkijk. Of dat nu voor mezelf of een teamgenoot is, dat maakt voor mij niet uit. Strijden voor de winst, dat is wat mij motiveert."

2023

Jorgenson won begin dit jaar de Ronde van Oman, verder liet hij zijn gezicht zien bij de de E3 Saxo Classic (4e) en Ronde van Vlaanderen (9e). In de Ronde van Frankrijk stapte hij af na de 15e rit, een jaar eerder eindigde hij als 21e in het algemeen klassement.