Kans op bloedbad bij WK wielrennen: eksters in Wollongong houden niet van fietsers
i

Getty Images

Kans op bloedbad bij WK wielrennen: eksters in Wollongong houden niet van fietsers

Marcel Roes • 18:38, 17-09-2022 / Laatste Update: 06:15, 12-12-2023

De wereldkampioenschappen wielrennen vinden in 2022 plaats in Wollongong, in de Australische staat Nieuw-Zuid-Wales. The Gong ligt aan zee en de plek trekt veel eksters aan. Echt veel. En het is ook nog eens het seizoen van de eksters momenteel daar aan de kust. Dat kan problemen opleveren voor de WK-deelnemers!

Een medewerker van de National Parks and Wildlife Service zegt tegen Illawarra Mercury dat eksters tijdens het eksterseizoen hun nesten willen beschermen. En dat kan ze agressief maken. Als ze onraad ruiken, zoals langsrazende fietsers, dan kunnen ze besluiten om een aanval in te zetten.

Inhakken

Als een ekster neerduikt op je hoofd en met de snavel op je inhakt, kan dat aardig wat schade veroorzaken. Zelfs met een helm op, zoals wielrenners.

"Dat neerdalen en aanvallen is instinctief gedrag, de vogel kan niet anders", legt de medewerker uit. "Alleen jij als mens kan de relatie tussen mens en vogel veranderen".

Zijn tip voor normale fietsers is dan ook: stap af en loop met een boogje om de vogelnesten heen. Dat kan natuurlijk niet bij een wielerwedstrijd.

Evenepoel

Remco Evenpoel heeft de vogels al opgemerkt.

"Een vrij grote vogel kwam heel dichtbij en bleef me maar volgen,", zei de Belg tegen Cycling.com. "Het was angstaanjagend. Maar dat is Australië blijkbaar. Ik hoop dat het de enige keer is dat het gebeurt."