Mathieu van der Poel hield WC-pauze tijdens WK-wegrit: 'Kon het niet ophouden'
i

Proshots

Mathieu van der Poel hield WC-pauze tijdens WK-wegrit: 'Kon het niet ophouden'

Trevor Wagener • 10:12, 07-08-2023 / Laatste Update: 03:48, 12-12-2023

Een dag na de historische weg-wereldtitel van Mathieu van der Poel bij het WK wielrennen in het Schotse Glasgow geniet zowel Nederland als uiteraard de renner zelf nog volop na. Tijdens de zinderende koers hield de 28-jarige Nederlander óók nog een toiletpauze bij mensen thuis.

Lees ook: Mathieu van der Poel na zijn gewonnen WK-rit op de weg! 'Als ik door die val níet had gewonnen? Dan had ik niet geslapen'

Na afloop zei de gehavende Van der Poel in een uitgebreide reactie bij NOS dat hij, tijdens het protest gedurende de rit, éven snel een huis in dook om zijn behoefte te doen. "Ik ben bij die mensen naar binnen gegaan", zei de renner. "Ik kon het niet ophouden en toen zei men 'ga maar', waarna ik snel ging. Waarvoor bedankt!"

Val, verder, victorie

Van der Poel zette op de Schotse straten een ongekende prestatie neer. Zelfs een valpartij weerhield hem niet om zijn pedalen voor volk en vaderland in te trappen. Nadat hij ook nog problemen kreeg met zijn schoen(plaatje), ging bij hem de knop op.

"Ik zat de rest van de rit half in mijn pedaal. Daarbij heb ik nog best veel last van die valpartij, al valt het mee hoor. Het is op links helemaal blauw en stijf." Toch deed dat niets af aan zijn ongekende lust om de titel binnen te slepen. Van der Poel en het WK was de voorbije jaren dan ook niet altijd een ideale combinatie.

Revanche

4 jaar geleden had Van der Poel kans op de titel, maar na een zogeheten hongerklop kwam hij amper meer vooruit en waren zijn kansen verkeken. Vorig jaar arresteerde de Australische politie hem in de nacht voor het WK, en stapte hij een dag later al na 35 kilometer af. "Dit voelt als een revanche van vorig jaar ja", ging Van der Poel verder. "Ik had gewoon superbenen, kende hier hiervoor een rustige week en voelde gewoon aan dat ik nog energie over had om aan te vallen."

Helemaal zeker was Van der Poel voorafgaand aan het WK niet van zijn topvorm. "Ik ben altijd eerlijk en speel nooit verstoppertje", rondde hij af. "Maar na de Tour (de France) wist ik gewoon nog niet zo goed hoe of wat. Dit voelt heel goed." En nu? "Misschien rijd ik aankomende zaterdag mijn laatste koers van het seizoen, maar we zien wel. Ik heb niks gepland en wil mogelijk nog mijn regenboogtrui showen. Al gaan we dit eerst vieren." Cheers, champ.