Mathieu van der Poel vliegt als een straaljager naar zege in openingsrit Giro d'Italia

Bart van der Wijst • 19:19, 06-05-2022 / Laatste Update: 01:48, 08-01-2024

Mathieu van der Poel is en blijft een fenomeen. De Nederlander van Alpecin-Fenix gold als favoriet voor de openingsrit in de Giro d'Italia én won die ook. Op het steile puistje in Visegrád was Van der Poel de snelste. Daardoor start hij zaterdag in de roze trui.

Tijdens de slotklim moest het van ver komen bij Van der Poel. Net voor de finishlijn fietste hij Biniam Girmay, de sensatie van Gent-Wevelgem, uit het wiel. Caleb Ewan (Lotto-Soudal) smakte hard tegen het asfalt in de slotmeters nadat hij het achterwiel van Girmay aantikte.

De Nederlanders Wilco Kelderman en Bauke Mollema eindigden knap als respectievelijk 5e en 7e.

Openingsrit

De Ronde van Italië startte dit jaar in Budapest (Hongarije). De renners legden vrijdag 195 kilometer af. Mattia Bais en Filippo Tagliani, de Italiaanse renners van Drone Hopper-Androni Giocattoli, waren de eerste ontsnappers van deze Giro. Zij spartelden tot 13 kilometer van de streep enige tijd voor het peloton en werden daarna ingerekend.

De slotfase was behoorlijk hectisch met meerdere valpartijen. Peio Bilbao (Bahrain-Victorious) lag bijvoorbeeld op zijn gat en ook Ewan ging door zijn eigen fout naar de grond. Van der Poel bleef op zijn fiets zitten en kon daardoor dus winnen. Hij start zaterdag bij de tijdrit dus in de roze leiderstrui.