Mexicaan wint tweede Tour Down Under-etappe: eerste zege voor Mexico op hoogste wielerniveau sinds 2002
Isaac Del Toro / AFP

Mexicaan wint tweede Tour Down Under-etappe: eerste zege voor Mexico op hoogste wielerniveau sinds 2002

09:21, 17-01-2024

De wielerliefhebbers in Mexico hadden voor het eerst sinds 2002 weer wat te juichen. De 20-jarige Isaac Del Toro verraste door de tweede etappe van de Tour Down Under te winnen én zo de leiding in het klassement te pakken. De laatste Mexicaanse wielerzege op het hoogste niveau dateert uit 2002, toen Pérez Cuapio een Giro-etappe won.

De Nederlander Jardi van der Lee ging er samen met Luke Burns vandoor in de tweede etappe. De 22-jarige renner kreeg met de Australiër zeven minuten voorsprong, maar de renners werden op twintig kilometer van de streep bijgehaald door het peloton.

Vervolgens was het, net als in de eerste etappe, sprinten geblazen. Maar in tegenstelling tot dinsdag, was het woensdag geen massasprint. Del Toro viel op een kilometer van de streep aan, waarna de andere sprinters hem nét niet meer bij konden halen. 

Klassement

Door zijn sprint staat de pas 20-jarige Del Toro eerste in het klassement. Hij staat nu twee seconden voor op Corbin Strong en zeven seconden op Biniam Girmay. Sam Welsford won de eerste etappe nog na een sleep van Boy van Poppel.

Programma

De Tour Down Under duurt tot en met zondag. Donderdag staat de 145 kilometer lange etappe tussen Tea Tree Gully en Campbelltown op het programma in Australië.