Money, money, money! Dit verdiende Mathieu van der Poel met zijn wereldtitel
i

ANP

Money, money, money! Dit verdiende Mathieu van der Poel met zijn wereldtitel

Trevor Wagener • 17:04, 07-08-2023 / Laatste Update: 17:32, 11-12-2023

Mathieu van der Poel behaalde zondagmiddag misschien wel de grootste overwinning uit zijn carrière door zich in Glasgow te kronen tot wereldkampioen op de weg bij de mannen. Maar is die titel naast op sportief vlak ook op financieel gebied aantrekkelijk?

Lees ook: dit zei Van der Poel na het behalen van zijn historische WK-titel! 'Dan had ik écht niet kunnen slapen!'

Het winnen van een wereldtitel in de wielersport is zeker geen financiële vetpot. Het AD vergeleek het prijzengeld in koers met dat in het voetbal: voetballende WK-winnaars krijgen liefst 40 (!) miljoen euro aan prijzengeld, maar het prijzengeld op het WK wegwielrennen is daar slechts een lachertje van. In totaal keert de UCI 124.250 euro uit aan prijzengeld en bonussen.

Prijzengeld WK-titel Mathieu van der Poel

Daarbij is 8.000 euro weggelegd voor de winnaar van de wegwedstrijd. Dat houdt in dat Van der Poel met zijn wereldtitel slechts 0,4 procent (Van der Poel pakt volgens het Franse L'Équipe ongeveer 2 miljoen per jaar aan vast salaris) verdient van het bedrag dat hij jaarlijks van zijn ploeg bijgeschreven krijgt. De nummer 2 van de wegrit ontvangt 4.000 euro en de nummer 3 'slechts' 2k. Bij de vrouwen zijn deze bedragen gelijk.

In veel landen is het normaal dat de nationale wielerbond daar nog een schepje bovenop doet, maar het is maar de vraag of dat bij Van der Poel ook het geval is. Eerder dit jaar bij het WK veldrijden beloofde de Belgische wielerbond bijvoorbeeld 20.000 euro aan premie voor de wereldkampioen en de Nederlandse wielerbond niets.

Platzak?

Dat komt met name door de beperkte financiële middelen waarover de KNWU kan beschikken. Het is onduidelijk of de in België geboren Van der Poel wel een vaderlandse premie krijgt voor zijn wegtitel...