Nederlandse teamsprinters grijpen met overmacht vierde Europese titel op rij
i

Getty Images

Nederlandse teamsprinters grijpen met overmacht vierde Europese titel op rij

Bart van der Wijst • 21:44, 10-01-2024 / Laatste Update: 10:26, 15-01-2024

Dag een van de EK baanwielrennen heeft al goud opgeleverd voor Nederland. Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg wonnen overtuigend de teamsprint ten koste van Frankrijk. Het was alweer de vierde Europese titel op rij voor deze succesformatie.

Het succesvolle Nederlandse trio klokte 41,958 seconden. Daarmee waren ze 0,760 sneller dan Frankrijk. In de kwalificaties reed Tijmen van Loon in de plaats van Hoogland.

Succesvol trio

Voor Hoogland was het de vijfde Europese titel op de teamsprint, hij won in 2015 met Hugo Raak en Nils van 't Hoerendaal. In 2018 werd Hoogland Europees kampioen met Lavreysen en Van den Berg. Dat was het begin van een succesvolle reeks. Eigenlijk won het trio overal waar ze aan de start verschenen. Alleen in 2020 niet, maar toen ontbrak Nederland op de EK vanwege het coronavirus.

Lavreysen, Hoogland en Van den Berg werden zes keer Europees kampioen, vijf keer wereldkampioen en op de Olympische Spelen in 2021 veroverden ze goud.

Brons voor de vrouwen

Op hetzelfde onderdeel, maar dan bij de vrouwen, was er brons voor Kyra Lamberink, Hetty van der Wouw en Steffie van der Peet. Zij versloegen Polen in de troostfinale.