Opvallend: Blaak werd ondanks positieve dopingtest in 2008 niet geschorst
i

Getty Images

Opvallend: Blaak werd ondanks positieve dopingtest in 2008 niet geschorst

admin • 11:57, 20-12-2022 / Laatste Update: 13:16, 07-01-2024

Volgens het Algemeen Dagblad heeft Chantal Blaak in 2008 een positieve dopingtest afgeleverd. Hiervoor werd ze echter niet bestraft. De destijds 19-jarige Blaak testte positief op een zogenoemde plaspil, furosemide. De positieve test vond plaats tijdens het WK voor studenten in Nijmegen.

Blaak werd op dit WK 2e achter Elise van Hage. Annemiek van Vleuten eiste op datzelfde WK de 3e plaats op. Vanwege de positieve test mocht ze haar zilveren medaille niet houden. Opvallend detail is dat de renster de weken, maanden en jaren erop gewoon bleef koersen. Dit terwijl er in 2008 een schorsing van 2 jaar voor deze overtreding stond.

Positieve test

Het bestaan van de positieve test wordt bevestigd door onder anderen Michael Zijlaard, haar toenmalig ploegleider én KNWU-bondscoach Johan Lammerts. Zij waren echter niet de enige die op de hoogte waren van de positieve test. Zo zouden ook veel rensters uit het peloton op de hoogte zijn geweest.

Reactie Blaak

Blaak geeft zelf aan dat ze destijds haar verhaal heeft gedaan bij de betrokken partijen en instanties: "Zij hebben vervolgens besloten om mij geen schorsing op te leggen", aldus de wereldkampioene van 2017. Ze vult aan dat ze nogmaals wil benadrukken dat ze gedurende haar hele carrière nooit doping heeft gebruikt: "Ik kan mezelf eerlijk in de spiegel aankijken." Aangezien de positieve test van Blaak dateert uit 2008, is de overtreding sinds 2016 verjaard.