Oud-topwielrenner Jan Ullrich doet boekje open over doping, drank en cocaïne
i

Getty Images

Oud-topwielrenner Jan Ullrich doet boekje open over doping, drank en cocaïne

Joris Kaper • 14:47, 21-11-2023 / Laatste Update: 18:37, 05-01-2024

Oud-topwielrenner won ooit de Tour de France als 23-jarige, maar kende na zijn carrière diepe dalen. Jan Ullrich (49) zweeg eigenlijk jarenlang over bepaalde zaken, maar tegenover het Duitse Stern heeft hij nu toch zijn mond opengetrokken.

Zo zegt hij dat bij zijn oude team, Team Telekom, doping kennen. "Ik leerde vrij snel dat doping wijdverspreid was", zo zegt de Tourwinnaar van 1997. Ullrich kwam in 1995 als talent bij het Telekom-team terecht, waar hij 2 jaar later al de Tour won. De Duitser deed daarna ook jarenlang mee om de zege, maar elk jaar wist Lance Armstrong hem te verslaan. En zoals we weten deed ook hij dat met behulp van doping.

Doping

De doing luidde ook de ondergang in van Ullrich als wielrennen. Voor aanvang van de Tour in 2006 werd hij van de startlijst geschrapt, hij werd geschorst en al zijn resultaten vanaf 2005 werden geschrapt. Jarenlang bleef de Duitser ontkennen, maar in 2013 gaf hij uiteindelijk toch toe te hebben gebruikt: "Mij werd geleerd: je hebt een enorm talent, je traint met veel toewijding en je hebt alle benodigde vaardigheden. Maar als je op dit niveau verder wil, moet je meedoen."

De oud-wielrenner vervolgt in Stern: "In die tijd heerste het idee dat als je zonder hulp van doping ging wielrennen, hetzelfde was als dat je met een mes naar een vuurgevecht gaan. Dus hoe ga je overleven in een wedstrijd als je het niet neemt? Dan rijd je in het peloton en weet je dat je waarschijnlijk één van diegenen bent die voor niets koersen."

Mentale problemen

"Mijn advocaten adviseerden me om te zwijgen. Ik heb hun advies opgevolgd, maar heb lange tijd onder de gevolgen daarvan geleden", zegt de Duitser nu. Dat resulteerde in een drank- en drugsverslaving, met alle gevolgen daarvan. "Ik kon niet dieper crashen dan toen. Wijn werd whisky. Eerst 1 flesje per dag, later 2. Het was totale gevoelloosheid. Cocaïne veranderde me in korte tijd in een monster."

Dreigementen

Pas toen zijn ex-vrouw dreigde dat hij zijn kinderen niet meer mocht zien, gaf Ullrich toe. Hij zocht medische behandeling. "Ik wist dat ik iets moest doen als ik hen zelfs maar weer wilde zien. Nu heb ik weer zin in het leven."