Oud-tourwinnaar over gitzwarte periode: 'Al mijn trofeeën kapot geslagen, medailles in een zak'
i

Pro Shots

Oud-tourwinnaar over gitzwarte periode: 'Al mijn trofeeën kapot geslagen, medailles in een zak'

Yvo van Dorst • 14:16, 08-01-2024 / Laatste Update: 11:22, 15-01-2024

De 43-jarige Bradley Wiggins heeft nog meer naar buiten gebracht over zijn donkere periode na hij uit de wielrennerij stapte. Zo vertelde het Britse wielericoon dat hij maar lastig trots kan zijn op wat hij heeft bereikt. Hij zit met wat ze het impostersyndroom noemen.

"Mijn wielercarrière was een poging om aan mijn eigen verleden te ontsnappen", vertelt de Tourwinnaar van 2012 aan de BBC. "Het was afleiding. Veel daarvan is intrinsiek te linken aan mijn vader en de afwezigheid van een vaderfiguur in mijn jonge jaren. Op de fiets zat ik vol zelfvertrouwen. Als ik eraf stapte, werd ik gewoon weer Bradley. De fiets was waar ik me het meest comfortabel op voelde."

Olympische medailles

Wiggins kan zelfs van zijn Olympische prestaties niet genieten. "Wielermedailles en trofeeën voor mijn overwinningen hield ik bij, maar ze zitten samen ergens in een zak. Ook mijn Olympische medailles (8 op 5 verschillende Spelen) zitten in een plastic zak."

Ridderschap

Na zijn loopbaan werd Wiggins geridderd door het Engelse koningshuis, maar ook dat kon hem niet bekoren. "Mijn ridderschap viel niet samen met andere atleten, ik stond er vooral tussen militair personeel. Samen met hen in de rij staan was een lesje in nederigheid. Ik voelde me absoluut geen held die dag. Dat terwijl militairen die ledematen misten mij vroegen om op de foto te gaan."