Ploeg Pogacar wint niet alles in Ruta del Sol, maar Tadej pakt wel de eindzege
i

EPA

Ploeg Pogacar wint niet alles in Ruta del Sol, maar Tadej pakt wel de eindzege

Eimert Pruis • 17:37, 19-02-2023 / Laatste Update: 04:51, 12-12-2023

De Sloveense wielrenner Tadej Pogacar heeft de Ruta del Sol op zijn naam geschreven. De kopman van Team UAE Emirates won 3 van de 5 ritten in de Spaanse koers, ook wel bekend als de Ronde van Andalusië.

De 24-jarige Pogacar trok in de laatste etappe de sprint aan voor zijn teamgenoot Alessandro Covi, maar de Italiaan moest het op de oplopende weg afleggen tegen de Spanjaard Omar Fraile (Ineos Grenadiers).

Team Pogacar trekken sprint aan

De slotetappe ging over ruim 184 kilometer, van Otura naar Alhaurín de la Torre. Pogacar nestelde zich voor het ingaan van de slotkilometer in zijn gele leiderstrui aan kop van het peloton. De Sloveen, 2-voudig winnaar van de Tour de France, trok met 2 teamgenoten in zijn wiel hard door.

Fraile voorkomt totale overheersing UAE

Covi nam het enkele honderden meters voor de streep over, maar hij kon het niet afmaken. Fraile zorgde ervoor dat de Ruta del Sol toch nog een ritwinnaar kreeg die niet voor Team Emirates rijdt. Tim Wellens, de Belg uit de ploeg van Pogacar, zegevierde in de etappe van vrijdag.

Pogacar begint seizoen uitstekend

Pogacar ging de slotrit in met een royale voorsprong van 1 minuut en 14 seconden op de Spanjaard Mikel Landa. De Sloveen begon zijn seizoen maandag met winst van de Spaanse eendagskoers Jaén Paraiso Interior na een lange solo. In de Ruta del Sol domineerde Pogacar daarna ook.