Feest in Utrecht! Jumbo-Visma knalt naar winst in ploegentijdrit, Robert Gesink pakt rode trui

Bart van der Wijst • 22:24, 19-08-2022

Jumbo-Visma heeft de wielerfans in Utrecht en omstreken een extra reden gegeven om eens lekker te gaan feesten vrijdagavond. De Nederlandse wielerploeg won in de Domstad de tijdrit over 23 kilometer. En hoe! Jumbo-Visma was veel vlugger dan de concurrentie. Robert Gesink mocht van zijn teammakkers als 1e de streep passeren, dus is hij de leider in het algemeen klassement.

Onderweg was al duidelijk dat Jumbo-Visma op vrijdag de snelste was. Na 23 kilometer hield de ploeg respectievelijk 13 en 14 seconden over op INEOS en Quick Step-Alpha Vinyl.

Burgos trapt af

De Spaanse ploeg Burgos trapte de 77e editie van de Ronde van Spanje af. Het team met daarin de Nederlander Jetse Bol kwam niet verder dan 26:38. Niet echt een tijd waar de topteams bang van werden, zo zou later blijken. Team BikeExchange, met kanshebber Simon Yates in de ploeg, zette de eerste toptijd neer. De Australische ploeg kwam in 25 minuten en 11 seconden over de meet.

Team BikeExchange zat lange tijd op de hotseat, maar zij werden uit de stoelen gestuurd door de renners van INEOS Grenadiers: 24:53. Het Belgische Quick Step kwam na 23 kilometer een seconde tekort op de Britse formatie (24:54), dat terwijl ze onderweg nog sneller waren.

Gesink in het rood

Toen Quick Step finishte was al lang duidelijk dat Jumbo-Visma met overmacht naar de dagzege zou fietsen. De Nederlandse ploeg was bij het meetpunt na 11 kilometer absoluut de snelste: 11:57. Quick Step en INEOS kwamen met respectievelijk 14 en 17 seconden achterstand niet eens in de buurt.

In de kilometers die volgden was het zaak voor Jumbo-Visma om de voorsprong te behouden en kopman Primoz Roglic al op een lekkere voorsprong te zetten ten opzichte van andere klassementsrenners. Dat lukte. In de laatste kilometers konden de ploeggenoten overleggen wie er zaterdag in het rood mag starten in Den Bosch, die eer was weggelegd voor veteraan Gesink.