Quinn Simmons zag dodelijke valpartij Gino Mäder: 'Ik dacht: fuck it, ik stap uit het wielrennen'
i

Getty Images

Quinn Simmons zag dodelijke valpartij Gino Mäder: 'Ik dacht: fuck it, ik stap uit het wielrennen'

Bart van der Wijst • 16:07, 09-01-2024 / Laatste Update: 07:40, 15-01-2024

Op 16 juni 2023 overleed wielrenner Gino Mäder na een valpartij in de Ronde van Zwitserland. Alweer een half jaar geleden. Quinn Simmons zag het ongeluk gebeuren en dacht serieus na over stoppen. Dat zegt hij in gesprek met Velo. Simmons stapte een dag na het dodelijke ongeval uit de koers.

"Na de Ronde van Zwitserland vloog ik naar huis en ik was er behoorlijk van overtuigd dat ik nooit meer zou gaan fietsen", onthulde de 22-jarige Amerikaans kampioen. "Ik had zoiets van fuck this, ik stap uit het wielrennen. Gewoon door het ongeval en wat ik had gezien."

Winnen voor Gino

Simmons fietste in de afdaling achter Mäder. "Ik stopte meteen om de hulpdiensten naar hem toe te sturen. Ik ben kapot van zijn tragische dood. Gino was een voorbeeld voor ons allemaal en we zullen er alles aan doen om zijn nagedachtenis te eren", aldus Simmons.

En hem eren, dat deed de Amerikaan. "De week voor het Amerikaans kampioenschap bracht ik door met mijn gezin. En toen maakte ik de afspraak met mezelf dat ik er alles aan zou doen om de titel te pakken en die op te dragen aan Gino."

Fietsen op hoge snelheid

Wielrenners razen natuurlijk met hoge snelheden over het asfalt. Daar had Simmons na het ongeluk van Mäder best wel last van. "Ik werk eraan. Ik heb er lang mee geworsteld, zelfs op training was ik echt bang. Nu kan ik weer normaal alleen afdalen, we zullen zien hoe het in koers gaat. Maar ik twijfel veel meer dan vroeger."