Remco Evenepoel soleert ijzersterk naar zege bij Luik-Bastenaken-Luik

Marcel Roes • 18:35, 24-04-2022 / Laatste Update: 04:55, 08-01-2024

De 108e editie van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik is gewonnen door Remco Evenepoel (22). De debutant maakte een solo van bijna 30 kilometer glorieus af. Het was al 11 jaar geleden dat een Belg op het podium stond van LBL! Toen won Philippe Gilbert.

Quinten Hermans (Wanty) sprintte naar plek 2, Wout van Aert werd 3e. Een totaal Belgisch podium dus!

Valpartij

Met nog 60 kilometer te gaan werden er in 1 klap een hoop renners kansloos voor de zege. Er was een grote valpartij in het peloton. Onder meer Julian Alaphilippe moest La Doyenne verlaten.

Evenepoel

Op 29 km voor de meet plaatste Remco Evenepoel een aanval, vlak onder de top van de Redoute. Hij ging op weg naar de koploper van dat moment, Bruno Armirail. Al 8 km later had hij de Fransman te pakken.

In het peloton was er geen paniek. Ze dachten dat ze de Belg wel aan een touwtje konden houden. Toen dat niet lukte, gingen Michael Woods en Aleksandr Vlasov zich ermee bemoeien. De voorsprong was rond de 40 tellen, maar liep terug naar tegen de 20. Ze knabbelden er uiteindelijk niet genoeg meer vanaf.

Teamgenoten

Zo maakte de Quick Step-Alpha-renner Evenepoel de dag voor zijn team toch nog goed, na de zware val van zijn teamgenoot Alaphilippe. En dat terwijl Evenepoel reed met nummer 13!

Mooiste dag

"Dit was mijn mooiste dag op de fiets", zei de winnaar. "Ik heb het zwaar gehad op de fiets en mentaal, maar de laatste tijd voel ik dat ik weer in de buurt van de beste Remco kom."