Remco Evenepoel stevig in het rood, maar wil vooral rit winnen in Vuelta: 'Eigenlijk het grootste doel'
i

AFP

Remco Evenepoel stevig in het rood, maar wil vooral rit winnen in Vuelta: 'Eigenlijk het grootste doel'

Eimert Pruis • 19:55, 29-08-2022 / Laatste Update: 08:24, 08-01-2024

Hoewel Remco Evenepoel bijna halverwege de Vuelta de rode leiderstrui stevig om zijn schouders heeft zitten, is de Belgische wielrenner nog lang niet tevreden. Het grootste doel van Evenepoel is namelijk een etappe winnen en dat is vooralsnog niet gelukt.

"De leiderstrui is fantastisch, ik beleef een droom. Maar ik droom ook van ritwinst en hopelijk slaag ik daar dinsdag in", zei de 22-jarige kopman van Quick-Step - Alpha Vinyl op de rustdag, een dag voor de tijdrit over bijna 31 kilometer tussen Elche en Alicante. "Mijn doelen zijn niet bijgesteld, ik weet niet hoe het de komende 2 weken zal gaan. Ik heb nog steeds geen rit gewonnen, terwijl dat eigenlijk het grootste doel is."

Enige tijdrit

Evenepoel heeft zijn zinnen gezet op de enige individuele tijdrit in de Vuelta, die over een vlak parcours gaat. Vorig jaar pakte de Belg bij de WK brons op de tijdrit, in 2019 won hij op deze discipline al zilver bij de WK.

Al minuten voorsprong

Na 9 etappes in de Vuelta heeft Evenepoel 1 minuut en 12 seconden voorsprong op de Spanjaard Enric Mas, de nummer 2 van het klassement. De Sloveen Primoz Roglic van Jumbo-Visma, die de Ronde van Spanje de afgelopen 3 jaar won, staat al bijna 2 minuten achter op de Belg.

Nooit grote koers uitgereden

"Het was een heel zware 1e week, er is hard gekoerst en elke dag kregen we hier minstens 2500 hoogtemeters", aldus Evenepoel, die nog nooit een grote ronde van 3 weken uitreed. Vorig jaar stapte hij in de Giro na 17 etappes af na een val.

Nog niet moe genoeg

Evenepoel, die dit jaar onder meer Luik-Bastenaken-Luik en de Clásica San Sebastián won en al heel wat kortere etappekoersen op zijn naam schreef, kreeg op de rustdag de vraag hoe vermoeid hij is. "Op een schaal van 1 tot 10 zeg ik 5,66667", antwoordde hij lachend. "Het is alvast lastig geweest, de rustdag was welkom. Ik denk nog niet te veel vooruit. Ik bekijk het van dag tot dag. In mijn ogen is de zwaarste week voorbij, maar tegelijkertijd duurt de Vuelta nog lang."