Oud-biatlonner slaat dubbelslag in Ronde van Tsjechië bij behalen van 1e profzege

Trevor Wagener • 18:59, 28-07-2023 / Laatste Update: 05:45, 12-12-2023

Florian Lipowitz heeft bij de 2e etappe van de Ronde van Tsjechië een zogeheten dubbelslag geslagen. De 22-jarige Duitser van BORA-hansgrohe kwam als 1e aan op de slotklim, wat zijn 1e zege als profrenner betekende. Ook werd hij met de overwinning de nieuwe leider in het klassement.

Itamar Einhorn, de 25-jarige Israëliër van Israel-Premier Tech, sprintte donderdag (zie onder) nog naar de winst in rit 1 maar moest een dag later afstappen na een valpartij. Ook werd de ongelukkige Einhorn voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

Op de pedalen

Daarvoor ging een groepje van 4 vluchters ervandoor, waarna Lipowitz' ploeg daarachter het initiatief overnam. De voorsprong van de avonturiers werd bijgehaald waarna de winnaar uit de aanstormende groep zou komen.

Jumbo-Visma-Noor Per Strand Hagenes en Lipowitz gingen in de aanval, waarna die laatste op de Pustevny (1e categorie) de beste was. Hagenes' landgenoot Anders Halland Johannessen (Uno-X Pro Cycling Team) werd na 156 kilometer 3e. Jumbo-Visma kon naast Hagenes ook nog trots zijn op de beklimming van Johannes Staune-Mittet (7e) en Lipowitz' landgenoot Michel Hessmann (10e).

Voor hierna: Herman van der Zandt stopt bij De Avondetappe: 'Tijd voor een nieuwe uitdaging'

Oud-biatleet Lipowitz wint 1e profwedstrijd als wielrenner

Lipowitz heeft een lange achtergrond in de biatlonsport. De skisport, wat meestal een langlaufwedstrijd is waarbij de deelnemers op bepaalde punten schieten met een geweer maar soms ook op skates wordt afgelegd, werd nadien ingeruild voor de fiets. Hij begon zijn carrière bij het Oostenrijkse Tirol KTM Cycling Team en bond zich na een succesvolle stage voor 2 jaar aan BORA.

Einhorn wint etappe 1:

Itamar Einhorn a remporté au sprint la 1ère étape du #CzechTour devant Milan Fretin et Luke Lamperti #cyclisme #cycling pic.twitter.com/P1vzoKaT2w

— 🚴 Les Rois du Peloton 🚲 (@LRoisDuPeloton) July 27, 2023