Ronde van Polen doodleuk verkozen tot 'Evenement van het Jaar'...
i

AFP

Ronde van Polen doodleuk verkozen tot 'Evenement van het Jaar'...

Bart van der Wijst • 13:04, 10-01-2021 / Laatste Update: 18:28, 07-01-2024

Het is amper te bevatten, maar in Polen is de landelijke etappekoers verkozen tot 'Evenement van het Jaar'. Dat is vrij bizar, want tijdens de Ronde van Polen gebeurde het heftige ongeluk met Fabio Jakobsen. Veel wielrenners uitten daarna hevige kritiek op de organisatie, maar daar lijken ze in Polen niets van mee te hebben gekregen.

In de 1e etappe van de Ronde van Polen ging het gruwelijk mis. Dylan Groenewegen week af van zijn lijn en daardoor vloog Jakobsen de hekken in. Jakobsen werd met zware verwondingen een tijdje in coma gehouden. De UCI schorste Groenewegen voor 9 maanden, terwijl Jakbosen nog altijd aan het revalideren is.

Hevige kritiek

Na het heftige incident kwam er een storm aan kritiek op de organisatie. De omheining was niet op orde. Maar dat was niet het enige. Er heerst al jaren kritiek op de aflopende weg richting de finish in Katowice, waar de renners duizelingwekkende snelheden van meer dan 80 kilometer per uur halen.

De UCI presenteerde in december, mede naar aanleiding van de gebeurtenissen in Polen, een lange lijst maatregelen om de veiligheid in wielerkoersen te vergroten. Zo moet bij iedere wedstrijd een veiligheidsmanager worden aangesteld en komen er standaardeisen voor de dranghekken langs de finishstraat.