Ruzie! Nederlands bedrijf claimt dat Britse baanwielrenners patent stelen

Marcel Roes • 23:23, 01-08-2021 / Laatste Update: 05:10, 07-01-2024

Een Nederlands fietsbedrijf claimt dat de Britse baanwielrenploeg een ontwerp heeft gepikt! Het gaat om een voorvork waarvoor in 2016 patent is aangevraagd door het bedrijf uit Almere.

Het bedrijf Kú Cycle ontdekten al in 2019 dat Team GB een fiets voor het baanwielrennen presenteerde met een voorvork die verdomd veel leek op hun ontwerp. Oprichters Richard McAinsh en Alex Bok moesten slikken: "Ik heb hem niet eerder zo boos gezien', zegt Bok over McAinsh tegen de NOS. "Hij heeft zoveel tijd en energie in dit ontwerp gestopt. Dat doet gewoon pijn en daar mogen wij dan wel iets van zeggen".

Weerstand

Wat is er nou zo bijzonder aan de voorvork van Kú Cycle? Bok legt het uit: "We hebben ons 3 jaar het snot voor de ogen gewerkt om deze fiets op de markt te krijgen. Bij de triatlon behalen we er al enorme voordelen mee. De sporters zagen de windweerstand tussen de 5 en 10 procent afnemen."

Patent

De Britten weten zelf inmiddels ook dat hun voorvork niet door de fietsbeugel kan. Ze vroegen namelijk patent aan voor hun versie, maar dat werd afgewezen. Reden: het lijkt te veel op het patent van de Almeerders.

Erkenning

Kú Cycle onderzoekt nu zijn juridische opties. "Het is ons niet te doen om dramatiek te creëren. Maar wel om ons patent te verdedigen", zegt Bok. "En voor de Olympische Spelen in Parijs over 4 jaar kan het ook heel interessant zijn. Maar dan hopen we dat de Nederlandse ploeg kan profiteren van onze techniek."