Sam Welsford sprint verjaardagscadeau bij elkaar in Tour Down Under
Sam Welsford wint. ©Getty Images

Sam Welsford sprint verjaardagscadeau bij elkaar in Tour Down Under

11:06, 19-01-2024

Sam Welsford is niet te houden in de Tour Down Under. De Australische wielrenner van BORA-hansgrohe won de vierde etappe. Dat betekende zijn derde zege in de koers. Bonusje voor de thuisrijder: vrijdag werd hij 28 jaar. Biniam Girmay werd tweede, Lars Boven derde.

De etappe ging van Murray Bridge naar Port Elliot. Het peloton kreeg 136,2 kilometer voor de wieltjes, die voerden langs de zuidkust van het schiereiland Fleurieu. Bergjes of heuvels of zelfs maar puistjes hoefden de rijders niet te verwachten. Dat de etappe zou uitmonden in een sprint stond eigenlijk wel min of meer vast. En zo ging het ook.

Turboknop van Welsford

De ploegen die in de slotfase hun sprintkanon in stelling brachten waren INEOS Grenadiers (Elia Viviani), Soudal-Quick-Step, Alpecin-Deceuninck en dsm-firmenich PostNL. BORA-hansgrohe liet die ploegen begaan. De mannen van de equipe lieten zich pas in de slotkilometer voorin zien. Even leek Viviani niet te houden, maar toen hij stil kwam te staan, drukte Welsford ferm zijn turboknop in.

In het klassement staat Isaac del Toro bovenaan. De verschillen zijn klein: de top tien staat binnen tien seconden. De Tour Down Under sluit zondag af.