'Teamplayer' Laporte maakt droom waar in Gent-Wevelgem en dankt Van Aert: 'Hij was sterker dan ik'
i

Getty Images

'Teamplayer' Laporte maakt droom waar in Gent-Wevelgem en dankt Van Aert: 'Hij was sterker dan ik'

Sjors Tanis • 19:45, 26-03-2023 / Laatste Update: 02:14, 12-12-2023

Voor Jumbo-Visma is zondag 26 maart 2023 een ware feestdag: een 1-2'tje (Christophe Laporte en Wout van Aert) in Gent-Wevelgem en de eindzege voor Primoz Roglic in de Ronde van Catalonië. Blije gezichten dus bij het succesvolle Nederlandse wielerteam.

Laporte gaf na de show in Gent-Wevelgem aan dat Van Aert de sterkste van de 2e was. Zo'n 10 kilometer voor de finish was kort overleg geweest tussen het duo. "Wout vroeg of ik wilde winnen. Ongelooflijk dat je dat op deze manier kunt doen", vertelde de 30-jarige Fransman. "Wout was sterker dan ik. Ik heb deze zege aan hem te danken."

Droom komt uit

Laporte was zeer happy met zijn winst. "Het was altijd een droom om een klassieker te winnen en een rit in de Tour de France. Die laatste had ik al. Maar in klassiekers was ik pas 2 keer 2e geworden." Dat was vorig jaar in de E3 Saxo Classic (ook na een 1-2'tje met Van Aert) en in Gent-Wevelgem.

Reactie Van Aert

Van Aert gunde zijn ploeggenoot de zege. "We hebben tot 10 kilometer voor de streep vol doorgereden. Toen waren we zeker dat een van ons ging winnen. Ik was vrijdag al winnaar (in de E3 Classic, red.) en kijk vooral naar de wedstrijden die komen. Christophe had door ziekte een moeilijk begin van het seizoen, maar de teamplayer die hij is verdiende dit gewoon."

Roglic vereerd

Roglic voelde zich goed in de slotrit van de Ronde van Catalonië, waarin hij 2 dagzeges boekte, al na de 1e etappe in de leiderstrui reed en aanvallen van naaste belager Remco Evenepoel (winnaar van de slotrit) pareerde. "Na 6 zware dagen wist ik dat het ook vandaag lastig zou worden. Maar de ploeg heeft de controle lang gehouden en ik had de goede benen", vertelde de winnaar, die zijn zege in Catalonië, in de oudste rittenkoers van Spanje, hoog inschatte. "Ik ben vereerd hier op de erelijst te staan."