Terugval in herstel wielrenster Amy Pieters door epileptische aanvallen
i

Getty Images

Terugval in herstel wielrenster Amy Pieters door epileptische aanvallen

Eimert Pruis • 14:01, 17-02-2023 / Laatste Update: 03:03, 12-12-2023

Het herstel van wielrenster Amy Pieters verloopt door "een aantal tegenslagen" minder voorspoedig dan gehoopt, zo blijkt uit een update op de website van haar ploeg SD Worx. De 31-jarige Pieters heeft te maken met epileptische aanvallen.

Pieters kwam eind 2021 ten val tijdens een wegtraining, in de buurt van het Spaanse Calpe. Ze verloor daardoor het bewustzijn en liep ernstig hersenletsel op. Pieters moest een operatie ondergaan en lag maandenlang in coma.

Stil voor een reden

"Het is een tijdje stil geweest rondom Pieters en daar zijn redenen voor. Haar revalidatie verloopt soms minder voorspoedig. Dat komt vooral door een aantal tegenslagen waar ze mee te maken heeft gehad. Pieters heeft in korte tijd meerdere epileptische aanvallen gehad die haar herstel vertraagden", meldt SD Worx.

Motivatie

"Hierdoor heeft ze een terugval in haar mobiliteit opgelopen en bovendien is haar motivatie om te herstellen ook wat bemoeilijkt door de aangepaste medicatie. Dit is een moeilijke periode voor haar, maar ook voor iedereen die met haar werkt en omgaat."

Ja en Nee

Volgens SD Worx is Pieters nog niet in staat een gesprek te voeren en communiceert ze vooral met behulp van gezichtsuitdrukkingen. Wel kan ze duidelijk 'ja' en 'nee' antwoorden.

Liever buiten fietsen

In oktober van vorig jaar werd nog gemeld dat Pieters "een bijzondere mijlpaal" had bereikt in haar revalidatie. Ze had toen haar 1e stappen gezet en kon ook al meetrappen op een duofiets. "Pieters stapt nog steeds liever op de fiets en gaat liever buiten een ritje maken dan op een indoorbike in de sportschool zitten. Stichting Amy Pieters heeft voor haar een aangepaste fiets aangeschaft, evenals een systeem om te waarschuwen bij een epileptische aanval", aldus de ploeg vrijdagochtend.

'Ze moet energie en motivatie terugkrijgen'

Pieters gaat de volgende stappen in haar revalidatie zetten zodra de medicatie zodanig aangepast kan worden dat ze weer de energie en motivatie terugkrijgt. "We hebben hoop en motivatie dat Amy ons mooie resultaten zal laten zien. Amy blijft tenslotte onze kampioen", aldus de familie.