Tom Pidcock is met machtige solo Jumbo-Visma te vlug af in Strade Bianche

Bart van der Wijst • 17:33, 04-03-2023 / Laatste Update: 08:24, 12-12-2023

Jumbo-Visma gaat niet alle voorjaarsklassiekers winnen dit jaar. De Strade Bianche is namelijk een prooi geworden voor de Brit Tom Pidcock van Ineos Grenadiers. Met een machtige solo won hij de koers in Toscane. Pidcock volgt daarmee Tadej Pogacar op, die vorig jaar won.

De 23-jarige Pidcock fietste als eerste favoriet weg uit het peloton, niemand reageerde. Pidcock haalde de koplopers (De Marchi en Bystrom) bij, alleen hij was niet van plan om ze heel lang gezelschap te houden. Met 20 kilometer te gaan, ging hij er helemaal alleen vandoor.

Jumbo en MvdP

Daarachter ontbrak het vooral aan de samenwerking. Jumbo-Visma zat met Tiesj Benoot, winnaar Kuurne-Brussel-Kuurne, en Attila Valter in de achtervolgende groep. Zij kwamen echter geen meter dichterbij. Mathieu van der Poel (winnaar van 2021) speelde helemaal geen rol van betekenis.

Pidcock stampte vrolijk verder op de pedalen en zo won hij z'n tweede eendagskoers, in 2021 was hij al de beste in de Brabantse Pijl. Achter de Brit eindigden Valentin Madouas (Groupama-FDJ) en Benoot.